Attefallshus som självständig bostad

En stor fördel med ett attefallshus jämfört med en friggebod är att ett attefallshus får användas som självständig bostad. Det får inte en friggebod göra. Du som har ett attefallshus på din tomt kan därför till exempel hyra ut det. Det är i sin tur något som du kan dra in några extra tusenlappar på i månaden vilket förstås inte skadar.

Andra användningsområden

När man talar om de användningsområden som gäller för dessa hus brukar man i första hand dela in de i två olika delar. De är komplementbostadshus och komplementbyggnad. Skillnaden är den att om ditt attefallshus ska användas som ett komplementbostadshus kan du ha det som fritidshus eller som en permanentbostad. Ska det istället användas som en komplementbyggnad kan du bland mycket annat använda det som garage, förråd, uthus, växthus, eller gäststuga.

Det finns en mängd olika regler kring detta. Du som tänkt använda ditt hus som komplementbostad behöver till exempel se till att det har samma funktioner som bostäder i övrigt har. Använder du det istället som komplementbyggnad får det inte användas som en bostad.

Andra regler

För att ha rätt att få bygga hus av detta slag finns det gott om regler som måste följas. Dels måste det finnas en eller två bostäder på den tomt där du tänkt bygga ditt attefallshus. Om det inte gör det får du inte bygga det.

Något bygglov krävs alltså inte för att få bygga hus av denna typ. Däremot behöver du göra en bygganmälan till kommunen innan du sätter i gång med själva byggandet. Storleken får inte heller övergå 30 kvm.

Få en kostnadsfri offert

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Drag To Verify